“Müəllimə, mən Sadiq,  çinli adım Hansongning, mən şaolin uşusunda iştirak edib qalib olmuşam!”  26 oktyabr,şənbə günü Bakı Dövlət Universitetinin çinli müəllimləri Çindən zəng qəbul etdilər, zəngi edən isə Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutunun tələbəsi, həmçinin Anxoy Universitetində Çin dili üzrə təhsil alan tələbə Sadiq idi, onun həm də Çin adı var –Hansongning.  Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutunun Çin tərəfindən direktoru Hu Fenghua-nın təşəbbüsü ilə Hansongning oktyabr ayının 21-26 tarixlərində keçiriləcək 7-ci  Zheng Zhou beynəlxalq Şaolin uşu müsabiqəsində iştirak etdi və xarici kişi-idmançılar arasında C kategorialı şaolin yarışmasında birinci yer, “luohan” yarışmasında 2-ci yer və ənənəvi şaolin yarışında isə 2-ci yer, cəmi isə 3 yer qazandı.

Hansongning Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutunun tələbəsi idi, əvvəllər o Zhengzhou vilayətində bir il şaolin kunfusu ilə məşqul olmuşdu, o zamanlar ushu və Çin mədəniyyətini tam anlamırdı. Bu ilin mart ayında Bakıda keçirilən Anxoy Universitetinin “Sansun” tədbirində  Hansongning Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutunun tələbəsi olaraq çıxış etmişdi və öz çıxışı ilə tamaşaçılar arasında böyük rəğbət qazanmışdı. İlk dəfə Çində uşu təhsili alanda o, mimika və əl jestlərindən istifadə edirdi, Çın dilini bilmədiyinə görə o uşuda da inkişaf edə bilmirdi. 2011 ilin sentyabr ayında Hansongning Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutunda qeydiyyatdan keçərək Çin dilini orgənməyə başdadı və Çin dili səviyyəsini yüksəltdi. Çin dilini örgənərək, həm də şaolin uşunu məşq edirdi, çinli müəllimlər isə onun şaolin kunfusu haqqında biliklərini artirmağa kömək edirdilər.

Məlumatlara görə 7-ci Zhenzhou beynəlxalq Şaolin uşu yarışmasında 73 yaxın ölkəyə və rayon iştirak etmişdilər . 1500 yaxın şaolin ustaları Zhengzhouya toplaşaraq dostluq nümaiş etdirdilər. Şaolin yarışması Hansongning ücün cox xeyiri oldu və o müəllimlərinə deyib ki, bu yarışmada iştirak Çin ənənəvi şaolin cazibədarlığını və mahiyyətini daha da dərindən orgətdi. O, Konfutsi İnstitutunun yaratdığı şəraitə görə , bütün çin dili müəllimlərinin dəstəyinə görə cox minatdardı. O, gələcəkdə çin dilini daha da yaxşı örgənmək fikrindədir, gələcəkdə iki olkənin idman sahəsində və Çin-Azərbaycan dostluğunu bərkitmək üçün daha yeni nailiyyətlərə hazırdır.

Biz inanırıq ki, çoxsaylı tələbələrin Konfutsi İnstitutu vasitəsi ilə imkan əldə edərək, öz istedalarını göstərə biləcəklər, dövlətlərarası əlaqələri daha da genişləndirəcəklər.

Hansongning, sənə uğurlar! Sənə şaolin kunfu üzrə yüksək səviyyəli yarışmalarda daha da böyük mükafatları əldə etməyə arzulayırıq!

Bakı Dövlət Universiteti nəzdindəki Konfutsi İnstitutu

Hu Fenghua, Huang Li